
1. Stress
Mange mennesker føler sig i perioder stressede, og hvis dette står på i længere tid, kan det udvikle sig til en decideret stressdiagnose, sygemelding, osv.
Måske kender du dette? Eller måske kan du genkende, at mange andre psykiske udfordringer medfører stress – og forværres ved stress!
Jeg bruger naturen og dens helende ro og kraft i min terapi, sammen med vejrtrækningsøvelser, sanseøvelser o.l. For her er der ofte ikke brug for så meget samtale, men snarere brug for, at kroppen genfinder roen, så du igen får følelsen af kontrol i dit liv.
2. Angst
Rammes du af og til af angst? Kender du til, at angsten af og til er så slem, at du tænker, du er ved at dø?
Ophold i naturen hjælper din krop til at genfinde roen, mens kognitiv terapi hjælper til at forstå angsten. De to ting i kombination har god effekt. Alt efter, hvor voldsom din angst er, kan vi bruge min shelter i haven, vi kan være i skoven, eller vi kan være i kajakken. For selvom det lyder modsætningsfyldt, kan en kajaktur være støttende. Den hjælper dig til at fokusere helt og holdent på nu’et. Når det sker, må din hjerne give slip på tankemylder og bekymringer, og den erfaring vil du kunne bruge fremover til at huske, at angsten fortager sig igen.
3. Psykisk sårbarhed
Måske kender du til, at både stress og angst kan opstå som følge af psykisk sårbarhed. Jeg har i løbet af mine mange år i psykiatrien set, at netop angst og stress er faste følgesvende til mange diagnoser. Jeg har også set, at hvis mennesker får hjælp til at tackle disse to følgesvende, så bliver de også bedre til at håndtere deres psykiske sårbarhed og bedre til at få øje på deres ressourcer.
I min terapi kombinerer jeg mine erfaringer fra psykiatrien med skoven og vandet – og resultatet er ofte større styrke og livsglæde.
4. Stemmehøring
Måske kender du til at høre stemmer og har også været gennem et forløb i psykiatrien. Nu har du fået medicin, stemmerne er blevet dæmpede men er ikke forsvundet, og du er – måske lidt for hurtigt – blevet udskrevet til en privatpraktiserende psykiater eller til din egen læge, som skal stå for medicinen fremover. Men konsultationerne er få og korte, og stemmerne er der stadig.
Jeg har arbejdet med stemmehørere i en årrække og ved, hvor vigtigt det er at få mulighed for at arbejde med stemmerne. For når du bliver bedre til at forstå, hvad stemmerne vil dig, bliver du også bedre til at håndtere dem. Og hos mig er det ikke ”mærkeligt” at tale om stemmerne. Desuden har jeg kendskab til psykofarmaka og er opmærksom på både virkning og bivirkninger.
Se i øvrigt mere under ”Jeg tilbyder også”.
5. Er du pårørende til et menneske med en fysisk eller psykisk lidelse? Eller til et menneske med misbrug?
Og synes du, det er svært at være i den situation?
Der findes heldigvis en del gode gruppetilbud til pårørende, men mange har også brug for bare at kunne sparre med en udenforstående om deres tanker og følelser. Og måske oplever du det for overvældende at være sammen med mange på én gang.
Også her er naturen en ven, hvor din krop og dit sind kan finde ro, så du bedre kan håndtere det at være pårørende.