Tankerne bag terapien

I pagt med naturen
Naturterapi er mere end blot terapi, der foregår udendørs!

Jeg har mange års erfaring med terapeutiske samtaler, men det er også blevet mere og mere tydeligt for mig, at vi ved ”kun” at samtale glemmer, hvor vigtig en rolle vores krop spiller.

Kroppen rummer jo alle vores følelser og lader dem komme til udtryk på mere eller mindre behagelige måder. Ved at give kroppen bevægelsesfrihed og hjernen ro, understøttes den terapeutiske proces, som finder sted i en god samtale. Og jeg har opdaget, at naturen er en fantastisk medspiller her! For ved at inddrage naturen, kommer både hoved, krop og sanser i spil, og det har vist sig at være langt mere ”langtidsholdbart” end blot den kognitive tilgang, som oftest benyttes i behandlerregi. Når sessionen foregår i en kajak, bliver kroppen ekstra aktiveret, og oplevelsen af naturen bliver ekstra intens. Efter kajakturen eller stillevandringen i skoven taler vi om det, der dukkede op, der berørte dig, eller det, der ”flyttede sig” for dig.

Mit eget overskud henter jeg i høj grad ved at sidde i min kajak og opleve naturen. Der er altid højt til himlen, og det at skulle fokusere på roningen og mine omgivelser giver mig en fantastisk indre ro. Lige netop denne erfaring med fokus og ro søger jeg derfor at integrere i min terapi.

Og netop derfor finder de fleste af mine samtaler sted med naturen som medspiller, enten på land eller på vand.

Ænder på isflage
Der skal fokus på ressourcerne!

Jeg er fast overbevist om, at ethvert menneske indeholder ressourcer, som højner egen og andres livskvalitet.

Men det hænder, at vi har svært ved at få øje på eller tro på vores egne ressourcer. Dette sker f.eks., når vi er stressede på vores arbejde eller pga af en svær periode i vores parforhold eller familie. Så opstår utryghed, mindreværdsfølelse og af og til angst.

I min terapi fokuserer jeg altid på at få mine klienter til at genfinde disse ressourcer. Når det er lykkedes, highlighter vi dem sammen for derved at skabe udvikling og fremdrift – og en bevægelse væk fra utryghed og mindreværd.

Fugle på tag
Hvad giver samtalen med et andet menneske?

Jeg har, som de fleste, haft både sorger og glæder i mit liv sammen med min dejlige mand og vores nu voksne børn. For livet går aldrig ligeud og sjældent helt, som vi forestiller os.

Jeg har erfaret, at både vi selv og vores nærmeste kan komme til at sætte forhindringer i vejen for et godt liv. Hvis vi får øje på dette og forholder os til det, kan vi ændre de svære ting til læring og dermed bedre livskvalitet. Ofte er der dog brug for samtale med et andet menneske for at få øje på dette. Og nej, vi ved aldrig med sikkerhed, hvor en samtale fører os hen. Men hvis vi som samtalepartnere lytter og giver plads til hinanden, vil samtalen altid åbne for ny indsigt og forståelse.

Pige i naturen
Kort sagt

Jeg bruger således mange mange forskellige elementer i min terapi: jeg bruger naturen som ramme om en psykodynamisk og eksistentiel grundtænkning, jeg trækker på min oplevelsesorienterede familieterapeutuddannelse og på mit kendskab til kajakroning, og sidst – men bestemt ikke mindst – på min mangeårige erfaring som sygeplejerske både i Røde Kors og i distriktspsykiatrien.

Scroll to Top